ФРИТЮРНИК-ВИДОВЕ ФРИТЮРНИЦИ

Фритюрниците могат да бъдат електрически или газови.Корпусите на  фритюрника, обикновено са  направени от пластмаса или неръждаема стомана.
Най-често фритюрника се ползва за пържене на картофи над 60%.  Други храни, които пържим обисновено са: пиле, риба, зеленчуци,понички,толумбички.
Видове от фритюрници
Електрически фритюрник-Тези фритюрници обикновенно имат кръгла форма с пластмасов или метален корпус.На дъното на фритюрника е монтиран награвател с различна мощност според предназначението му.Когато фритюрника е за домашно ползване обикновенно обема на мазнината е до 2литра,а кошницата му събира килограм картофи.При фритюрниците за професионално ползване обема мазнина може да стигне и до 10литра.
Газов фритюрник-Тези фритюрници се ползват предимно от ресторанти,заведения за бързо хранене,мобилни кухни както и от кемперистите.Разликта при тях е,че загряването на мазнината е чрез газова горелка.

Фритюрник под налягане – този вид  фритюрник е херметически, пара от продукта увеличава налягането във вътрешността на фритюрника .  В отворен фритюрник,храната никога загрява по-висока от 212 градуса F вътрешно, независимо от това дали сме намалили температура.  В този вид фритюрници налягането  повишава температурата с 3 градуса по Фаренхайт на всеки килограм .
Обикновено тяхното предназначение е за производствени нужди. Поради принципа си на работа под налягане, те могат да работят при по-ниски температури.
Специализирани фритюрници – Някои фритюрници предлагат компютъризирани устройства за контрол на температурата и времето, автоматични подвижни кошници и избор вграден филтър системи.Някои от тях сме виждали при продажбата на казанлъшки понички,но те могат да служат и за пържене на риба или пилета.

Поддръжка
Можете да удължете живота на вашия фритюрник и мазнината на фритюрника ,чрез почистване на фритюрникаи филтриране на мазнината  по.често.  Използвайте комплект за тест, за да определи кога да смените мазнината на  фритюрника.
1.  Премахванете  натрупаните отпадъци от фритюрника. Утайките от мазнината трябва да бъдат филтрирани периодично.  Когато се натрупва утайка, тя влияе на  енергийната ефективност на фритюрника като я намалява.

2.  Почистете старателно, вътрешноста на казанчето.

3.  Проверявайте често  филтъра за мазнините който е монтиран в капака,почистете го  и можете да го ползвате повторна.

4.  Измийте казанчето с гореща алкален разтвор, когато е необходимо.

5.  Щателно изплакнете с чиста вода и 1 / 2 чаша оцет, след тона изплакнете с чиста вода.

6.  Подсушете със суха  кърпа, а не го включвайте без мазнина за да го подсушите.
7.  Почистете нагревателен елемент често.  Натрупаната  мазнина  върху него забавя нагряването на мазнината и прави фритюрника по-неефективен.
Проверете температурата – Използвайте надежден термометър, за да проверявате температурата на фритюрник периодично.  Ако температурата значително се различава от настройката, която сте задали чрез  термостат, ще можете да я корегирате и това ви спести енергия както и ще  подобри качеството на  приготвяната храна.
Не е необходимо да загрявате фритюрника повече от колкото е необходимо. Обикновено от 6 до 15 минути са достатъчни. Когато подгряваме фритюрника прекалено дълго отколкото е необходимо разходите за енергия ни се увеличават.Не включвайте фритюрника на най-силната степен на загряване, бързото първоначално загряване на фритюрника може да доведе до прегряване и до загуба на енергия .
Съвети:

1.  Стопете мазнините напълно за да я  доведат до подходяща температура преди пържене, и да спестите от изпаренията  и постигането на по-добри резултати.  (Температури, вариращи от 325В ° до 335 градуса F са идеални за повечето видове пържени храни)
2. Когато мазнината  пуши обикновено това означава, че температурата е много висока,тогава намалете силата на загряване.
3. Филтрирането на  мазнината редовно е от голямо значение за да избегнете смесването на различни аромати
4.. Преди пържене  отстранете колкото се може повече влагата от пресните хранителни продукти.
5.  Настройте термостата на желаната от вас температура и ограничете времето  на подгряване от 5 до 10 минути.
6.  Да не се допуска температурата да надвишава 375 градуса F.
7.  При използване на няколко фритюрници, изключете тези, които не ползвате в момента.
Безопасност
Горещо олио или мазнина се гасят като поставите капак над казанчето за да задушите огъня.
Не препълвайте фритюрника  с излишни  количества на замразени картофи.  Препълването води до  много пръски и завиране  на горещата мазнина.
Не местете нагорещени съдове, изчакайте, докато изстинат достатъчно!

Поддържайте работното постелка на пода която да предотврати евентуално подхлъзване.

ФрИТЮРНИК ЗА КАЗАНЛЪШКИ ПОНИЧКИ

Публикувано на Фритюрник и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар